Illamående

Hej igen. Tänkte bara titta in och gnälla av mig lite. Jag mår så sjukt dåligt att jag inte vet var jag ska ta vägen. Jag hoppas det beror på att jag är jetlaged för då håller det förhoppningsvis inte i sig särskilt länge. Det känns som att jag har väldens bakfylla, förutom att jag inte druckit en droppe då alltså. Trött, ont i huvudet och så pass illamående att det verkligen känns som att jag ska spy. Tror nog att jag ska lägga mig och sova en stund så att jag orkar räkna mer matte senare.

Verkligheten

Tillbaka hemma i verkligheten. Bigbrother, matte, apelsinjuice och godis. Helt okej ändå, om man bortser från kylan, matten och tröttheten. Info och bilder från sista dagarna kommer så fort jag har tid. Matteprovet imorgon är prio ett just nu. PUSS

Dag 12Bilder från dagen. Barnen hade som vi hoppats på sig kläderna, och i skolan gjorde vi masker.

Fredag den 24 februari 2012


Sista hela dagen började som vanligt med frukost och buss till skolan. Min favoritkille Oth (vet inte riktigt hur det stavas) var mysig och somnade i mitt knä. Han var så trött att jag fick bära honom ur bussen och in till skolan. På första passet målade vi frukter med de små barnen, allt från banan till körsbär. Med de stora ville vi göra något kul eftersom det var vår sista dag så vi pysslade och de fick göra egna masker. Detta verkade de tycka var kul!


Vid lunchtid åkte vi tillbaka till hemmet igen och det kändes lite tråkigt att lämna skolan. Förmodligen kommer vi aldrig mer komma dit, även om rektorn sa något med att hon hoppades att vi kom tillbaka nästa år. Till lunch fick vi ris, kött och grönsaker och sedan solade vi ett litet tag tills barnen kom hem från skolan. Med dem gjorde vi allt möjligt på eftermiddagen. De fick måla i målarböckerna, göra armband, måla naglarna, sätta upp varandras hår och bara mysa. Jag försökte njuta så mycket som möjligt av varje sekund även om det är svårt att fatta att vi verkligen ska lämna stället imorgon.


Vid 18 blev det dags för middag – makaroner! Hemma hade maträtten kanske inte varit någon höjdare, men här var den väldigt uppskattad efter allt ris. Efter maten gick jag och Jennifer till SevenEleven för att handla och när vi kom tillbaka var det dags för de små att gå och lägga sig. Vi nattade dem precis som vanligt, men det blev dubbelt så många kramar som vanligtvis. Det är en väldigt jobbig känsla att veta att man kanske aldrig mer kommer träffa de små liven. Man har verkligen blivit fäst vid dem och de är underbara hela högen. Helst av allt hade jag velat ta med mig alla hem.


Efter nattningen har vi packat och ska nu sova. Imorgon blir vi hämtade av en bil klockan 8 som ska ta oss till Bangkok. Jag hoppas innerligt att barnen är vakna innan vi sticker så att vi hinner krama om dem och säga hejdå en gång till.

Bilder del 5
Bilder från när vi delade ut kläderna till kidsen igår kväll.

Dag 11

Torsdag den 23 februari 2012


Idag, nästsista dagen i skolan och nästsista hela dagen överhuvudtaget, målade vi lite olika saker. Vi sa t.ex. att de skulle måla ”a yellow sun”, ”a green tree” osv. På rasten räknade vi matte, som vanligt med sällskap av lille Non. Han kommer alltid in till oss på rasten för att snacka (inte mycket som man förstår men han brukar härma oss vilket är kul), pilla på våra räknare och äta kakor. Vad Rose har berättat så har han inte varit utsatt på något negativt sett utan hans mamma födde honom när hon var ung och inte kunde ta hand om honom. Han är väldigt tuff utåt och går som om han ägde hela världen, men egentligen är han hur mjuk som helst. Detta har man märkt nu mer på sistone då han kommer och tar ens hand, pussar den, kramar om en och sitter med en på bussen till skolan. Häromdagen somnade han till och med i min famn samtidigt som han höll min hand.


På andra passet, med de äldre, lärde vi ut månaderna. Vi körde på ungefär samma upplägg som igår, att vi skrev upp och de skrev av, de fick säga månaderna högt samt gå fram och skriva varsin månad på tavlan för att öva stavning.


Rose kom även till skolan idag för att hälsa på och hängde med oss hem på lunchen. Eliska bjöd på gårdagens tårta och kakor och sen kom lunchen (nudlar med kött, räkor och nötter). Vi snackade en hel del med Rose. Hon frågade hur allting var och om allt funkade osv. Dessutom ställde vi frågor om barnen och dess bakgrund. Helst skulle man vilja veta varenda unges bakgrund och vad de varit med om, men det är omöjligt att hinna med och komma ihåg.


Vid två-tiden åkte vi in till ”centrum”. Vi sade hejdå till Rose och gick en stund i lite affärer, men blev dock besvikna på utbudet. Tanken var att vi skulle kolla på killarnas fotbollsmatch klockan 16 men när vi kom dit var det helt dött så vi åkte hem och lekte med de små barnen istället. Jag och Jennifer känner att vi vill spendera så mycket tid som möjligt med dem nu innan vi lämnar dem. De fick göra armband av våra pärlor och vi delade ut en massa snoddar och klämmor till tjejerna.


Därefter blev det dags för middag. Vi frågade Rose tidigare på dagen om hon inte kunde ringa restaurangen och höra om det var möjligt att få pommes, och det var det! Det bjöds alltså på pommes, kyckling och ketchup, vilket var väldigt uppskattat! Efter det tog vi det lugnt innan det var dags att natta barnen. När vi gjorde detta passade vi på att dela ut de kläder vi köpte till dem på Floating Market. Alla blev hur glada som helst och tog på sig sina nya saker direkt. Imorgon är det ”casual Friday” i skolan och vi hoppas att de kommer ha på sig sina nya kläder då, men vi får se. Nu kallar sängen, god natt!

Bilder del 4

I skolan

Pärlor, lek och mys med barnen. En av killarna har fått sig en rejäl smäll i huvudet (förhoppningsvis av en fotboll) och är sjukt svullen, men lika glad för det.

Dag 10Onsdag den 22 februari 2012


Tredje dagen på veckan, onsdag, vilket vi även försökte lära ut till barnen på andra passet i skolan. Med andra ord var det veckordagarna vi lärde ut. När man sa åt dem att skriva ner t.ex. måndag sa vissa ”No no, Friday” och pekade på varandra. Vi förstod verkligen inte varför, men det enda vi kan tänka oss är att de har en speciell veckodag som är ”deras”, eller att det är någon tidigare volontär som delat in dem i grupper efter veckodagarna. Vi körde mycket repetition med dem för att de skulle lära sig uttala dagarna rätt, och de fick dessutom gå fram och skriva på tavlan för att lära sig stava ordentligt. Det är kul att ha denna klass, 3-4 eller vad de nu går i, då det verkligen känns som att de vill lära sig. De lyssnar och tar till sig. Självklart, som i alla klasser, finns det några som stör och inte kan sitta still. Idag fick vi till och med be en kille gå ut ur klassrummet eftersom han störde de andra och inte ville sitta ner på sin plats. På första passet hade vi de minsta, som går i Kindergarten, och med dem tecknade vi lite fritt. Här skiljer det också mycket på hur mycket engelska de kan. Barnen som bor på barn hemmet kan överlag mycket bättre engelska än vad de som inte bor här gör, vilket faktiskt känns kul.


Vi åt lunch i skolan precis som onsdagen förra veckan. Det bjöds på pommes, friterad kyckling, hamburgare, stekt ägg och vattenmelon, vilket satt riktigt fint. Perfekt sådär mitt i veckan när man är fruktansvärt trött på riset. Lite vardagslyx med andra ord. Efter den goda och väldigt uppskattade lunchen körde rektorns bror oss till Supermarket där vi handlade frukost inför de kommande dagarna samt ballonger och godis till barnen eftersom det är Eliskas födelsedag.


Väl hemma på barnhemmet tog vi det lugnt ett tag. Vi hörde Mook (den allra minsta på 15 månader) gråta då någon av de äldre tjejerna som passar henne slog henne. Därför gick vi dit och sa att vi kunde ta hand om henne en stund. Detta gjorde vi, men hon var lite bitter och ville inte riktigt leka med oss. I vilket fall som helst så hade vi i alla fall koll på henne när hon sysslade med sitt eget ett tag.


Med tanke på Eliska fyller 25 år blåste vi upp en ballong och satte den på ett stort paket chips som vi köpt till henne. Detta väntade på hennes rum när hon kom tillbaka från djungeln senare på dagen.


Så när Eliska var hemkommen började vi blåsa upp ballonger och dela upp lite godis etc. Därefter var det dags för dusch och mat innan vi delade ut detta till tjejerna och de minsta killarna. De äldre killarna hade fotbollsträning så vid 20-tiden gick vi till dem på fotbollsplanen och delade ut godis även till dem. Det kändes så himla bra att se barnens glada ansikten och hur tacksamma de var för allting. Alla sprang runt och lekte med ballongerna och ville bli fotograferade tillsammans.  När barnen gått och lagt sig satte vi oss på vår lilla veranda och snackade och åt tårta som Eliska köpt med sig hem. Kvällen kan med andra ord beskrivas som väldigt mysig.


Det enda konstiga med dagen är att två äldre tjejer, som var här i morse, varit borta hela dagen och inte kommit tillbaka trots att det är sent på kvällen. Man blir orolig och undrar var de är, men samtidigt finns det inte mycket man kan göra. Vi vet inte deras namn och har inte riktigt kommit dem lika nära som vi har med de små. Dessutom finns det ingen vuxen eller ansvarig som vi kan fråga om vart de har tagit vägen. Vi får helt enkelt hoppas att de är tillbaka imorgon, och är de inte det får vi ringa Rose och höra om hon vet något.

FYI


I fortsättningen (de sista få dagarna) blir det troligtvis collage i den här stilen när jag ska visa bilder. Det går SÅ mycket snabbare att ladda upp. Just so you know liksom.

Dag 9

Kan inte riktigt fatta att vi redan varit här i nio dagar. Visst, det känns på något sätt som att vi varit här i en evighet, men att vi snart ska åka hem är svårt att förstå. Det ska dock bli skönt att komma hem till sin egen säng, en varm dusch, känslan av att känna sig ren och fräsch, vännerna, men framförallt MATEN! Är så himla sugen på sjukt mycket just nu - potatis, bearnaisesås, en riktigt köttbit, kladdkaka, lösgodis, MJÖLK, osv. Snart så...

Tisdag den 21 februari 2012


Efter den vanliga morgonrutinen började vi med att ha ettorna i skolan. Med både dem och de äldre lärde vi ut ”Opposite words”. Skillnaden var att de äldre lyssnade och tog till sig, medan ettorna mest sprang rundor och gömde sig och var allmänt jobbiga. Imorgon ska vi därför se om vi kan ha de minsta barnen igen, som vi hjälpt med matten innan. Det känns inte kul att lära ut när de inte lyssnar och inte vill lära sig.


När vi hade ätit lunch, bestående av samma som igår, dvs. ris, kött och grönsaker, tog vi det lugnt en stund och sov middag. Eftermiddagen spenderade vi som vanligt med barnen. Vi använde våra pärlor som vi hade med oss till att göra armband med några stycken, och därefter målade vi med barnen i våra målarböcker.


Efter middagen nu på kvällen (ris med grönsaksfylld omelett) har vi inte gjort så mycket. Båda två blir tröttare och tröttare för varje dag som går känns det som. Så nu ska vi i alla fall sova.

Close ups


Dessa barnen alltså, underbara hela högen!

Dag 8

Måndag den 20 februari 2012


En vecka sedan vi anlände till Thailand, vilket också innebär att det är vår sista vecka här. Det känns som att två veckor blir precis lagom. Johanna, som åkte idag, har varit här i sex eller sju veckor. Visst hade det varit kul, men det känns ändå som att man får uppleva allt på två veckor som man kan uppleva på fler.


I morse var stod klockan på 6 igen, inte någon sovmorgon här inte. Frukost, fix och skolbussen stod som vanligt på schemat. Nu när Johanna och Eliska lämnat oss fick vi ha en ny klass på första passet. De gick i första klass och vi lärde ut lite olika djur genom att rita upp dem på tavlan så att de själv fick säga vad de hette och sedan även försöka stava till dem. På andra passet med de äldre spelade vi deras egengjorda Memory ett tag, vilket de verkade tycka var kul. Resten av lektionen försökte vi lära dem höger och vänster. Vissa förstod medan andra hade svårt för det. En sak som tydligt märks på lektionerna är att de är väldigt koncentrerade (inte alla) och lyssnar i början, men när det gått en halvtimme är det precis som att djuren inom dem väcks till liv. De börjar resa på sig och gå runt till varandra, och får allmänt mycket spring i benen.


Efter skolan åkte vi tillbaka till barnhemmet och storstädade, så nu känns här nästan lite hemtrevligt och okej att bo. Därefter väntade vi på lunchen hur länge som helst kändes det som. Jag skickade sms till Rose och frågade om hon kunde ringa till restaurangen och höra vad som hänt. Hon ringde upp, bad om ursäkt och sa att de skulle fixa det så fort som möjligt. Efter kanske en halvtimme levererades alltså maten – ris, ägg, grönsaker och något kött.


Eftermiddagen spenderade vi med barnen och vi målade deras naglar med nagellack som vi hade med oss. Det började med att vi satt med en liten tjej, men till slut flockades alla barn, stora som små, runt oss. Alla ville ha sina naglar målade, även några av killarna! Även de som inte ville ha sina naglar målade satt med och kollade och verkade tycka det var kul. Det kändes mysigt att även de lite äldre tjejerna var med då vi inte haft så mycket kontakt med dem. Vi har mest varit med de allra minsta och de barnen vi har i skolan.


Middagen levererades en stund efter 18 och sedan dess har vi bara tagit det lugnt och nu ska vi sova. GOD NATT!

Bilder del 3


Dag 7


Ett litet collage från dagen som varit, eller en del av den helt enkelt. När vi var inne på Floating Market, strosade rundor och shoppade. 

Söndag den 19 februari 2012


I och med att det är helg fick vi sovmorgon till 9 i morse. Vi åt frukost som vanligt och tog det lugnt en stund innan vi gick och lekte med barnen hela förmiddagen. Vi tog fram våra kritor som vi hade med oss och så målade vi på asfalten med barnen, vilket de tyckte var jätteskoj. Sedan var det dags för mat (riktig pasta med någon form att köttfärssås), vilken faktiskt var ganska ätbart! Efter lunch gick jag, Jeni och Eliska in till Floating Market där vi gick och strosade rundor och shoppade i flera timmar. Här var det sjukt mycket folk. Så mycket folk att man knappt kom fram på vissa ställen. På marknaden finns allt från mat, kläder, solglasögon och leksaker. Med mig hem fick jag en klänning och ett par shorts till mig själv. Till de nio minsta barnen köpte vi fem Angry Birds-tröjor till killarna och fyra söta små klänningar till tjejerna.


Väl tillbaka på barnhemmet var vi trötta i ben och fötter så vi tog det lugnt en stund och umgicks lite med barnen som sprang rundor och lekte, innan det var dags för att för första gången sitta och äta kvällsmat tillsammans med barnen. Restaurangen hade varit och lämnat mat här, så det  var antagligen därför. Det bjöds i alla fall på ris (surprise!), kycklinglår, köttfärssås och någon kålsoppa. Själv stoppade jag mest i mig ris med soja som vi köpte på marknaden. Nu väntar vi på att barnen ska äta upp och diska och så innan vi ska natta de minsta barnen och ge deras saker.

Bilder del 2
Vilken dag och så bilderna är i från orkar jag inte riktigt ta reda på, men här har ni några bilder. Fler kommer så småningom, Kanske till och med ikväll när jag skriver om dagen, om jag hinner. Idag är det Johannas sista dag då hon och Eliska åker till djungeln imorgon. Därefter fortsätter Johanna sin resa i Thailand, Malaysia och Singapore medan Eliska kommer tillbaka på onsdag igen. Då blir det födelsedagsfirande för henne! Nu väntar vi bara på maten, sen blir det förmodligen lek med barnen. POSS

Hua Hin

Kändes s-k-ö-n-t efter några nätter på barnhemmet!

Hua Hin

Mysig restaurang med 700 turister

Jennut

Hotellfrukost - tummen upp!

Hua Hin-vistelsen blev som sagt inte riktigt som vi tänkt oss. Vi hade hoppats på att det skulle bli en massa härliga strandbilder, men så blev ju inte fallet. Här har ni istället några andra bilder.

Dag 5 och 6

Fredag den 17 februari 2012


Morgonen och förmiddagen såg ut som vanligt, frukost, skolbuss och skola. På första passet, med de små, lärde vi ut färgerna genom att de fick färglägga teckningar. Med de äldre gjorde vi egna memory med olika ord och tillhörande bilder. Vi hann inte spela med dem, men vi hoppas att de har sparat sina kort till måndag. Det är svårt att veta om de förstod detta eller inte, med tanke på att man inte vet om de förstår vad vi säger eller inte.


När vi kom tillbaka till hemmet var lunchen redan levererad – ”pasta” med grönsaker osv, vilket verkligen inte gick att äta. Pasta var det verkligen inte, utan det såg mer ut som något slemmigt från avloppet. Vi fick helt enkelt göra några toasts för att bli mätta.


11.40 körde rektorns bror oss till motorvägen där vi tog bussen till Hua Hin. Resan gick på ca 2 timmar och vi visste inte riktigt när och var vi skulle hoppa av. Bussen stannade mitt på vägen och vi hade ingen aning om var vi skulle ta vägen. Vi frågade om vägen till stranden och gick sedan mot Hilton-hotellet som Johanna berättat om. Efter några väldigt turistiga smågator kom vi fram till stranden och kollade lite. Därefter handlade vi vatten och godis på Seven Eleven innan vi letade upp ett hotell som såg bra ut. Ett deluxe room på Fresh Inn Hotel kändes som en skön omväxling från barnhemmet. Här tog vi det bara lugnt ett tag innan vi tog varsin lång och skön dusch (med varmvatten!), och gick sedan ut och åt på restaurang. Bara en sån liten sak som att sitta ner vid ett bord och äta ordentligt mat kändes som himmelriket! En kyckling-Cordon Blue med pommes satt fint i magen.


Efter middagen tog vi en tuktuk till Night Market där vi strosade rundor ett bra tag. Där fanns inte jättemycket kul med vi handlade ändå lite. Med mig hem fick jag en byxdress och en t-shirt. Trötta som vi var i benen satte vi oss ner och köpte in varsin dricka innan vi tog en tuktuk hem till hotellet igen.


Lördag den 18 februari 2012


Efter en skön sovmorgon till 9 gick vi ner och åt en underbar hotellfrukost innehållande äggröra, bacon, rostade mackor och färsk frukt. Vid 10-tiden gick vi till stranden för att sola, men vädret var verkligen inte på vår sida. Solen vägrade titta fram och istället möttes vi av en grå himmel och regn. Det kändes lite surt med tanke på att detta var vår enda chans att ligga på stranden och sola och bada. Istället fick vi gå och titta i affärer och äta glass. Innan vi åkte hem med en s.k. ”public van” vid 15 hann vi äta gott på McDonalds. Denna resa tog ungefär 1,5 timme och rektorns bror var ännu en gång på plats vid motorvägen för att hämta upp oss och köra oss tillbaka till hemmet.


Här ”hemma” har vi lekt med barnen, ätit och packat upp och försökt få lite ordning på rummet igen. Barnen sitter just nu och tittar på film och vi ska snart gå och lägga oss.

Ska försöka få upp några bilder lite senare eller imorgon! PUSS

Dag 4

Torsdag den 16 februari 2012

I skolan hjälpte vi, precis som igår, de små barnen med deras matte. En sak som vi dock tycker är lite märkligt är att deras mattebok är slut. De är alltså färdiga med den. Vissa av dem gjorde de två sista sidorna idag, medan andra suddade ut det de redan hade gjort för att skriva om det. Vi får se hur det är imorgon, men annars får vi kanske föreslå att vi hittar på något annat med dem. Vi har i alla fall förberett några bilder som de kan färglägga med de färger vi skrivit. På andra passet då vi hade de stora barnen (8-13) körde vi ”This is me”. De fick helt enkelt göra en presentation av sig själv, skriva namn, ålder, ögonfärg, favoritfärg, hårfärg osv. Vi bad dem dessutom säga varje mening högt för att de ska lära sig säga hela meningar och inte bara ”Brown” när man ställer en fråga. Det är så stor skillnad på vad de kan och inte. Vissa förstår ganska bra och skriver ner saker som vi skriver på tavlan direkt, medan andra verkligen inte alls förstår. Det känns dessutom som att de säger saker som de inte riktigt förstår innebörden i.


Efter andra passet åkte vi tillbaka hem för att äta lunch (ris med kött, grönsaker och ägg) och sola en liten stund. Därefter gick vi in till Floating Market för att kolla runt lite och sedan gick vi och fick Thaimassage i en timme. Ynka 50 svenska kronor gick det på.


När klockan närmade sig halv fem och barnen kom med bussen från skolan hoppade vi på för att åka in till ”staden” och kolla på de äldre killarna som spelade fotbollsmatch. De vann med 5-2, och speciellt kul var det att se hur fina deras matchställ var!


Väl tillbaka på hemmet var det dags för mat igen, denna gång ris med kycklingklubba, vilket var lite torrt men det gick ner. Nu har vi precis nattat de minsta barnen som vanligt, med god natt-visor och mys, och nu är det även dags för oss att sova. Imorgon ska jag och Jennifer ta oss till Hua Hin efter skolan där vi ska spendera en natt på hotell och få lite ledigt.

Bilder del 1Här har ni några bilder till att börja med. Finns så många jag vill visa er, men så lite tid och alldeles för dåligt internet! Här är i alla fall från de första två dagarna. Imorgon åker vi till Hua Hin så jag kommer ha en del att ta igen sen, men vi får se hur det går. Ögonen går i kors nu, god natt! (Kommer ett inlägg om dagen också dock)

Dag 3


Bild från igår


Onsdag den 15 februari 2012


Morgonrutinen såg ut precis som igår, vaknade, åt frukost och åkte skolbussen till skolan. Första passet hjälpte vi de små (ettorna) med deras matte. De är duktiga och räknar på engelska och det var kul att undervisa dem. När de var klara med matten lärde vi dem en del djur som de fick färglägga på ett papper. Efter rasten, på andra passet hade vi de lite äldre barnen som går i femman skulle jag tro. Med dem körde vi frukterna. Vi ritade upp dem på tavlan, frågade om de visste vad de hette och skrev upp de engelska namnen. De fick papper där de själv ritade, skrev och målade. Därefter suddade vi ut namnen på tavlan igen så de själv en och en fick gå fram och skriva vad de hette. Alla var med och räckte upp händerna och ville gå fram och skriva på tavlan. När vi bara hade lite tid kvar på passet fick de berätta vilka frukter de gillade, och deras favoritfärg. När lektionen var slut kramade alla barnen oss och sa ”See you tomorrow”.


Idag fick vi lunch i skolan eftersom vi skulle åka och handla mer frukost och andra nödvändigheter. Det blev som jag hoppats, friterad kyckling, pommes (!), stekt ägg, ris, grönsaker och vattenmelon. GOTT! Efter att ha blivit väldigt mätta och belåtna åkte vi med rektorns bror (som kör oss hem från skolan) till det supermarket där vi handlar, och sedan tillbaka till hemmet.


Resten av dagen har varit ungefär som tidigare, att man umgåtts och sysselsatt barnen. Istället för att få middagen levererad hit gick vi till ”restaurangen” som ligger 10 minuter bort. Det var inte direkt någon vanlig restaurang eller så, men jag vet inte heller hur jag ska förklara det på bästa sätt. Väldigt simpelt helt enkelt. Det blev nudlar med några räkor, grönsaker, ägg och tofu (tror vi). Sedan gick vi tillbaka till hemmet och har precis nattat de minsta barnen.


Trots att vi bara varit här i 2,5 dagar känns det som vi varit här hur länge som helst. Allt känns bara så himla normalt på något sätt, medan det egentligen är helt sjukt hur annorlunda vår vardag är här jämfört med hemma. Att det kan gå så snabbt att anpassa sig trodde jag aldrig. Det känns inte alls konstigt att åka en buss proppfylld med småungar som sitter över en, åka bil med en thailändare man inte känner eller förstår eller att gå och lägga sig klockan 21 på kvällen. Det tar dock på krafterna, vilket märks redan efter så här kort tid.

En liten del av barnhemmet
Har inte hunnit fota runt hela stället, hur här ser ut och så, men här har ni i alla fall tre bilden som beskriver lite hur stället ser ut. På första bilden ser ni en liten del av barnhemmet. Barnen sover på övervåningen och till höger ser ni delen där de äter och gör sina läxor. Vårt lilla hem ser ni på andra bilden, och här trivs vi faktiskt ganska bra. Barnen får inte lov att gå upp till oss vilket är väldigt skönt, då man gärna har något som är lite privat. På sista bilden sitter Jennut framför kanalen/sjön som vi bor vid. Ska försöka fota resten av stället också så ni får se det, men tänkte börja med detta så ni får se några bilder. Det tar väääldigt lång tid att ladda upp bilder, men jag ska försöka blogga mer ikväll om jag hinner. PUSS

Dag 1 och 2

HEJ! Vi lever och mår bra här i den fuktiga värmen. Barnen är underbara och vi ska nog se till att överleva detta. Jag skapade en ny kategori här på bloggen, T som i Thailand, mest för er som är intresserade att läsa vad vi gör om dagarna. Det blir väldigt mycket text så jag förstår om ni inte riktigt pallar läsa allt, sorry. Bilder har jag inte lagt in än heller, och får se om jag kommer publicera några nu under resan eller om jag väntar. Beror på hur snabbt internet är och om det klarar av det (det är s-e-g-t).


Måndag 13/12


Vi landade i Bangkok ungefär halv åtta lokal tid och stod sedan i passkontrollen i mer än timme. Därefter hämtade vi vårt bagage och letade upp Roses man David som stod och väntade på oss. Vi fick följa med hem till David och Roses hus för att vänta på Rose innan vi kunde åka vidare. När vi träffat deras son Brian och snackat en stund åkte vi vidare till en supermarket där vi handlade frukost som vi ska ha på hemmet. Efter det tog de oss till Floating Market där vi köpte internet och lite mat. Sedan var det äntligen dags att åka till Child Protection Foundation. Vi hälsade på några barn och resten av volontärerna, Johanna, Eliska och Ida (som åkte hem på kvällen). Vi åt våra friterade fiskpinnar fyllda med ost och klibbigt ris, pratade med Rose och ställde frågor till de andra volontärerna. Vi gick en runda och kollade vad som fanns i området och handlade lite nödvändigheter på Seven Eleven. När vi kom tillbaka hade vi ett möte med Rose och David om Thailands annorlunda kultur och hur alltid funkar på hemmet. Vid halv fem kom barnen hem från skolan och gjorde sina läxor. Det var ett filmteam här som filmade så vi höll oss på basketplanen och lekte med de mindre barnen innan det var dags för oss att äta middag (ris och en kyckling- och grönsaksfylld omelett) med de andra volontärerna. Efter maten kom vi till rätta och packade upp på vårt rum, som vi delar med Johanna. Därefter lekte vi med barnen medan de stora killarna hade fotbollsträning, innan det var dags för de små att nattas. Vi hjälpte till och nattade de minsta barnen (3-5) och sjöng lite visor. Sedan gick vi själv och lade oss då vi var otroligt trötta efter en väldigt lång dag.


Barnen sover i en stor sal på bara sovsäckar och med vars en kudde. På dagen får de dessutom städa på och runt hemmet, skura golven, plocka tvätt och diska tallrikar. Inte nog med det, det är de äldre flickorna som har hand om de yngre. Det är väl mest detta som känns som en kulturchock. Att se små barn gå runt och städa och ha sig. Visst, detta är bara en väldigt liten del av dagen men man kan inte hjälpa att tänka på hur det hade varit där hemma.


Hemmet ligger ca 1,5 timme från Bangkok, intill ett Buddhisttempel, bredvid en ganska stor kanal. Själv bor vi och de andra volontärerna i ett litet hus på gården till barnhemmet.


Rose berättade att barnen på hemmet på något sätt blivit utsatta hemma. De flesta flickorna har blivit sexuellt utsatta av t.ex. sin styvfar, och de flesta killarna har blivit utsatta för våld av antingen styvmamma eller styvpappa, i de flesta fall. Dock finns här även några barn som inte blivit utsatta för något hemma utan är här pga. att deras föräldrar inte har råd att ta hand om dem. Här får de mat, tak över huvudet, kärlek och utbildning.


Nästan alla barn på hemmet är väldigt öppna och kramgoa. De springer fram till en, frågar vad man heter, kramar en och vill bli fotade/fota med våra kameror. Det enda vi tycker är jobbigt med detta är att i princip alla barn har löss vilket vi troligtvis tyvärr också kommer få... Sucks!


Tisdag den 14 februari 2012

Klockan ringde klockan 6, då det var dags för oss volontärer att äta frukost. För mig blev det en toast med ost och apelsinjuice till det, gott! Barnen började dyka upp och åt frukost vid halv sju ungefär. En halvtimme senare kom skolbussen som vi åkte med i ca en timme till skolan. På bussen finns inga bälten och alla sitter på varandra, även oss. Skolan är ganska liten och inte direkt modern, och ungefär 100 barn går där. Alla dessa barn bor inte på hemmet utan kommer även från andra ställen.

Dagen i ära (alla hjärtans dag) plockade barnen blommor som de gav oss i princip hela tiden. Dessutom satte de 10-tals hjärtformade klistermärken på våra tröjor, inte bara barnen utan även rektorn (en kvinna) som också gav oss varsin plastros. Alla kom fram och frågade ”Your name?” och försökte upprepa vad vi sa, och kramar är något man får hundratals av under dagen. Idag var vi mest med och kollade på Johanna och Eliska hur det går till på lektionerna. De mindre barnen gjorde alla-hjärtans-dag-kort och Eliska höll på och lära ut kroppens delar till de lite äldre. Första passet var 8-9, följt av rast 9-10 och sedan ett sista pass (för oss volontärer) 10-11. På rasten satt vi i ”lärarrummet” och räknade matte och fick vatten som vi klunkade i oss. Klockan 11 kom rektorns bror som körde oss tillbaka till hemmet igen. Här fick vi lite ledig tid innan maten levererades. Det blev nudlar med något kött.

Efter lunchen tog vi det lugnt en stund och sedan planerade vi lektioner som vi ska hålla nu resten av dagarna. När Rose var här gav hon oss läroböcker där det står vad de ska lära sig så de kollade vi i för att få lite inspiration. Böckerna används dock inte under lektionerna utan vi ska själv lägga upp dem.

När barnen kom tillbaka från skolan lekte vi med de yngre barnen på basketplanen. Munkarna som bor bredvid kastade över frukt, dricka och lite mat till dem, vilket de verkligen gillar. Efter några timmar var det dags för oss att äta igen, denna gång ris med köttgryta. Köttet vågar vi inte riktigt äta, så det blir en hel del ris. Imorgon ska vi dock äta lunch på skolan för att sedan åka och handla mer frukost, och de andra volontärerna sa att man brukar få friterad kyckling och ibland till och med pommes, hoppas! Hur som helst, efter kvällens middag har vi mest varit runt och lekt med barnen. De uppskattade våra studsbollar som vi hade med oss, men det blev dock lite bråk då alla ville kasta samtidigt och hela tiden. Jag har precis duschat och snart ska vi gå och lägga oss. Kallvatten är det som gäller, men man vänjer sig.Hoppas ni har det bra där hemma i kylan och snön. Hörs snart igen (förhoppningsvis med några bilder), PUSS

Pirrig

Inte riktigt meningen att det fula fingret skulle vara synligt på första bilden, det hoppas jag ni förstår. Pirrigtjej_93 här, som inte riktigt vet om hon är redo för Thailand eller inte. Eller, jag är nog så redo som jag kan bli. Sen får allt annat lösa sig. En sak som känns ultra-weird är dock min packning. När jag åker iväg på en enveckas-semester brukar jag alltid ha en fullpackad resväska. Nu är den halvfull - hur konstigt?!? Ajja, har med mig allt som står på packningslistan i alla fall så jag ska försöka inte oroa mig mer. Ska föra över lite bilder från mina kameror nu så att jag har plats till alla nya fantastiska minnen som ska skapas under dessa två veckorna. Sen blir det sängen. Vid 10 kommer Jeni och hämtar mig imorgon och sen bär det av. Jobbigast har varit att säga hejdå till alla mina fina vänner, men vi ses ju snart igen! Ni får en stor fet PUSS så länge. Ni är bäst!!!!!

STUDENTMÖSSA

Hej hopp! Som ni tydligt kan se på bilderna fick vi våra studentmössor igår och blev lyckligare än någonsin, haha! Igår kväll blev det en god middag på Stig In med några tjejer, följt av handboll, förfest och Bar.Á.Bar - en trevlig kväll med andra ord. Idag har jag fullt upp. Det ska packas, förberedas, skrivas ut papper, handlas och bli allmänt mentalt redo för att åka till Thailand imorgon. Det känns helt sjukt att vi ska åka, att det är på riktigt! Hade det varit en helt vanlig svennebanan-semester hade jag inte varit så här stirrig, men vi kommer vara med om något som vi aldrig tidigare varit med om. Samtidigt som jag är sjukt taggad och exalterad är jag också lite orolig. Jag hoppas bara att allt kommer gå som det ska, med flygresa, transfer och jobbet på barnhemmet. Nej, nu måste jag fortsätta fixa och ha mig. PUSS

One of those days

Idag är en sån dag då jag mår allmänt piss. Dagen startade på sämsta sätt, genom att jag först vaknade vid 6 av pappas alarmklocka som han glömt stänga av innan han for till Köpenhamn. Det tog mig ett bra tag innan jag förstod var ljudet kom ifrån men fick sedan springa och stänga av oljudet. Somnade om och försov mig - SÅKLART! På en kvart fick jag göra mig i ordning någontsånär (det blir aldrig bra) och kom till skolan ca tre minuter sent. Läraren var självklart inte själv kommen så jag stressade så mycket i onödan... Därefter har väl dagen flytit på ganska normalt, förutom att jag var så sinneshungrig hela förmiddagen. Åt pasta, snitzel och pannkakor till lunch vilket gjorde mig lite gladare (och mättare!). Nu i eftermiddag har jag dock lidit av en fruktansvärd huvudvärk som inte vill försvinna. Trots det ska jag nu snart ta mig in till Malmö i detta snökaos. Wish me luck! HAJ

Teppanyaki/Pappa 50 år

Hemkommen från en trevlig kväll i Köpenhamn med familjen. Pappa fyller 50 år idag (GRATTIS!), vilket han och mamma har firat genom att spendera gårdagen, dagen och morgondagen i Köpenhamn. Jag och Herman tog bilen och körde in för att möta upp dem och äta Teppanyaki. Det var gott, och vi alla blev m-ä-t-t-a. Nu måste jag hoppa i sängs för det blir en lång dag imorgon! Skola och träning, lämnar hemmet vid 8 och är hemma igen vid 23, lagom drygt men man får ta sig igenom det. Får se om vi hörs imorgon, annars ha det bra! PUSS

All the (crazy) shit I did today

Idag har vi fixat och donat och haft oss. Började dagen med att tejpa om armen innan jag och pappa stack och växlade pengar på Forex. Tog som sagt därefter tåget till Tomelilla där Jeni hämtade mig för att åka till BoOhlsson. På tredje bilden ser ni en liten del av allt vi köpte som vi ska ha med oss till barnhemmet i Thailand där vi ska jobba under två veckor. Stack även till apoteket för att handla lite nödvändigheter där. Nu är jag hemma om och äter innan jag ska iväg och träna. PUSS

Fix/Tomelilla

(Bild från i lördags) Nu ska jag bara precis slänga på mig lite kläder och sedan ta tåget till Tomelilla. Idag blir det en massa fix inför Thailand, framförallt handling och planering. 6 dagar kvar!!

Latest / Instagram

Vad hände? Trodde vi skulle slippa vintern i år...

Nya heels från Nelly - tummen upp!

Kladdkaksmuffins med daim/kinder - två tummar upp!

Spik i öronen - från Nelly

Några bilder från Instagram den senaste veckan.

Friday night with fruit and chocolate

Chokladfondue med en massa frukt samt Paranormal Activity 3 stod på mysschemat igår. Ikväll blir det istället tacos, party och utgång på Öja med tjejerna! It's going to be gr8. Nu ska jag lägga mig och slötitta på en film eller något och sen hoppa in i duschen och börja göra mig redo för kvällen. Ha en fin lördag, PUSS

Friday

Mys med tjejerna på Kos sommaren 2011


Inledde dagen på körskolan, första gången jag körde på snö! Nu har jag suttit och pluggat körkortsteori här hemma, ska ner och äta något och sen sticka till skolan. Fredag idag, vilket känns toppen! Börjar dock bli väldigt stressad med tanke på att det bara 9 dagar kvar till Thailand... Har ganska mycket som ska fixas innan dess, inte bara till det utan även en massa teori och annat skit. Jaja, det löser sig. Nu kurrar magen, PUSS

S/S 2012
Låt det bara bli vår och sommar NU, så att man kan klä sig i precis vad man vill! (Pics;Songofstyle)

Sömnlös natt

Har hela kvällen legat och läst några olika bloggar som skrivits av tjejer som varit på volontärresa i Thailand. Precis det projektet, Child Protection Home, som jag och Jeni åker till om mindre än två veckor. Just nu känner jag mer ångest och oro än entusiasm och förväntan. Detta beror på att jag helt plötsligt insett att vi inte alls är förberedda eller redo för det som komma skall. Det känns inte som att vi fått tillräckligt med information överhuvudtaget. Jag vet inte riktigt var jag ska börja för att känna mig mer redo, och tror knappt att det kommer gå. Det jag läst om boendet, maten, dagarna osv har varit katastrof, men självklart verkar det stora hela fantastiskt. De tjejer som varit där ville inte lämna barnen som de kommit så nära på så pass kort tid. En annan sak som gjorde mig orolig var att det de fick göra om dagarna var främst att lära barnen engelska. Hur ska man kunna lära barn som man inte ens kan kommunicera med engelska?! Jag får panik och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Måste samla mig, och framförallt sova. Detta funkar inte! Jag ligger sömnlös och bara tänker som en dåre, vilket inte gynnar för fem öre. Imorgon ska jag snacka med Jeni och vi kanske måste vi ha ett möte med Pontus som förhoppningsvis kan besvara på en del frågor. Ledsen för denna feta avhandling, kände bara att jag behövde skriva av mig. Jag kan helt enkelt inte fatta att att vi åker snart och jag vet inte riktigt vad vi har gett oss in på...